* Quiche Lorraine
Quiche lorraine is een traditioneel Frans gerecht en is gevuld met spekjes, ei en kaas.
Ingrediënten:
5 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid
250 gr ontbijtspek
250 gr cream fraiche
4 eieren
1 a 2 bosuitjes, in ringetjes
Snuf nootmuskaat
Snuf peper en zout
125 ml melk
150 gr gruyere kaas, geraspt
boter of olie om in te vetten
Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden.
Klop de eieren los in een kom met een garde.
* Champignon Roquefort taart
200 gr champignons
100 gr roquefort
1 grote gesnipperde ui
tijm
3 eieren
pakje diepvries deeg voor hartige taart
Bereidingswijze:
Fruit de gesnipperde ui en voeg de champignons in plakjes erbij samen met de tijm en zout en peper en laat nog 5 minuten door fruiten.
* Hartige cake met chorizo
250 g patenttarwebloem
2 tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
8 g bakpoeder
1 tl zout
48 g gepelde pistachenoten
½ courgette
8 g verse tijm
50 g Manchego kazen (of gruyère)
75 g chorizo (worst)
45 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
100 g crème fraîche
2 middelgrote eieren
150 ml halfvolle melk
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Zeef de bloem, pimenton, bakpoeder en het zout boven een kom.
Snijd de courgette in de lengte in parten.
Klop de boter en crème fraîche met een handmixer in 3 min. luchtig.
Spatel het bloemmengsel luchtig door het beslag.
Verdeel het beslag over de cakevorm en bak in ca. 40 min. in het midden van de oven.
bewaartip:
Je kunt de hartige cake 2 dagen van tevoren maken.
* Arretjescake
Ingrediënten:
125 g roomboter
125 g plantaardige margarine
2 eieren
200 g witte basterdsuiker
5 eetlepels cacao
200 g Mariabiscuitjes
Bereiden:
Smelt de boter en margarine op laag vuur in een steelpannetje.
Klop in een grote kom met de handmixer de eieren met de suiker tot het geheel dik en heel luchtig is.
Breek de biscuitjes door ze in de verpakking te laten en er met een deegroller (of een wijnfles, een honkbalknuppel of een golfclub) heel hard en vaak op te slaan. Roer de stukjes biscuit door het cacaomengsel.
Bekleed de cakevorm met het bakpapier en schep hier het cacaomengsel in. Strijk de bovenkant met een lepel glad. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
* Engelse Mince Pies
Engelse Mince Pies
1 sinaasappel
100 ml bruine rum
100 gr. bruine basterdsuiker
60 gr. grote rozijnen
60 gr. sultana rozijnen
60 gr. krenten
1 appel, elstar
30 gr. zachte boter
1 citroen
mespuntje kaneelpoeder en mespuntje nootmuskaat
Mince:
Rasp de sinaasappel. Verwarm voor de huisgemaakte mince de bruine rum met de geraspte sinaasappelschil en los de bruine basterdsuiker erin op. Voor een extra
fijne vulling kun je de rozijnen en krenten nog even doorhakken. Schil de appel en snijd in kleine blokjes net zo groot als de krenten. Meng de appels, rozijnen en krenten met de boter, citroenrasp, kaneelpoeder en nootmuskaat. Schenk de bruine rum erover
en spatel goed door.
260 gr koude boter (140)
375 gr bloem (250)
125 gr suiker (50)
snuf zout
1 eidooier
2 el koud water
eidooier met een scheutje room om te
bestrijken
poedersuiker om te bestuiven
De getallen tussen haakjes voor 12
grote pies. Voor veel kleintjes heb je meer deeg nodig.
Deeg:
Vet de cupcaketray
in. Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er cirkels uit. Kneed het overige deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Steek er stervormen uit. Druk de deegcirkels voorzichtig in de cupcaketray. Vul het deeg met het mince mengsel en dek de taartjes af met
de deegsterren. Druk de randjes goed aan. Bestrijk de bovenkant met het eidooier-roommengsel. Bak de mince pies in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar op 190 gr.. Bestuif voor het serveren met poedersuiker.
Meest recente reacties
Prachtige foto’s van de wandeling rond Colijnsplaat.
Bedankt Hanneke voor het maken van de foto’s en Hilda bedankt voor het plaatsen op de website!
Beste vrouwen van Nu
Wij wonen sinds een jaar in Wissenkerke. Door corona is de boerenontbijt niet doorgegaan.
Ik hoor zojuist op bijeenkomst sociëteit Noord Beveland dat dit heel leuk is.
Hilda, jouw moeite is beloond. Prachtige foto's ook erg leuk de video's erbij. Het geeft een heel goed beeld weer van de tocht. Bedankt
Prachtige foto’s van de boottocht van Terneuzen naar Gent.
Zo beleef je het nog een keer en zie je vooral veel wat je tijdens de boottocht niet hebt gezien.
Bedankt Hilda voor deze mooie reportage!