* Wrap

Wrap
Benodigdheden:
Pak grote wraps, smeerbare geitenkaas (piramidevormig pakje Chavroux),
lente-uitje (1 per wrap), pistachenoten en geconfijte cranberries.
Prikkertjes
 
Bereiding:
-             Snipper het lente-uitje
-             Smeer een laag kaas over de wrap,
-             Verspreid het gesnipperde lente-uitje erover
-             Dan de pistachenoten en tenslotte de cranberries.
-             Leg een stuk keukenfolie klaar
-             Rol de wrap strak op en rol hem in de folie
-             Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast
-             Snijd hem in stukjes van ruim 1 cm.
-             Steek in elk stukje een prikkertje.

* Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen opgediend in lege oesterschelpen,
gemaakt door Wilma Dieleman en Wilma Hollemans.
 
Benodigdheden:
2 kg mosselen
1 zakje mosselkruiden
1 zakje mosselgroenten
ong. 100 gr. roomkaas met kruiden, bv Boursin
1 zakje pittige geraspte kaas.
 
Bereiding:
-             Kook de mosselen met de kruiden en de groenten
-             Haal ze uit de schelp
-             Doe de mosselen in een ovenvaste schaal
-             of 3 à 4 in een oesterschelp
-             Verdeel er klontjes kruidenkaas over en vervolgens de geraspte kaas
-             Zet de schaal of bakblik met oesterschelpen 8 à 10 min. in een - voorverwarmde oven op 180 gr.
 
 
 

* Paté van gerookte forel

Paté van gerookte forel voor 4 personen:
Deze paté kost bijna geen tijd en is toch een geweldig begin van een maaltijd, of zelfs een maaltijd op zich.
2 gerookte forelfilets ong.125 gr. totaal.
50 gr. Philadelphia-roomkaas.
1 el. mierikswortelsaus(potje)
1-2 el citroensap
1/4 tl.cayennepeper
2 el.olijfolie
 
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en laat die draaien, tot je een gladde paté hebt.
Schep het mengsel in een schaaltje, dek af met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.

* Cake au thon et aux poivrons

Cake au thon et aux poivrons
 
Ingrediënten:
3 eieren
150 gr bloem
1 zakje bakpoeder
1 dl. zonnebloemolie
1/8 l. volle melk
100 gr. geraspte gruyère (of oude kaas)
200 gr tonijn (uit blik met water)
50 gr groene paprika
400 gr rode paprika
olijfolie
2 snufjes zout
2 snufjes peper
 
-             Verwarm de oven voor op 180 gr.
-             Leg de paprika’s onder de gril tot ze zo ongeveer zwart zijn.
-             Doe ze in een plastic zak en laat afkoelen, verwijder de schil (dat gaat dan heel makkelijk), ontdoe van pitten en snij in kleine stukjes.
-             Bak de paprika in een beetje olijfolie gedurende 15 minuten, voeg de tonijn in kleine stukjes toe evenals het zout en de peper en laat nog 5 minuten zachtjes bakken.
-             Mix in een kom de eieren, de bloem en de bakpoeder. Voeg langzaam de olie en de melk die van tevoren zijn verwarmd.
-             Daarna de geraspte kaas toevoegen.
-             Voeg dit toe aan het mengsel van tonijn en paprika.
-             Doe dit alles in een niet ingevet bakblik en laat 45 minuten bakken in de oven.

* Perencake

Perencake
 
Wat heb je nodig:
350 gr. bloem
1 eetlepel bakpoeder
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat
100 gr (lichtbruine) basterdsuiker
snuf zout
citroenrasp van ½ citroen
2 eieren
240 ml volle melk
60 gr. zachte boter
2 flinke peren
 
Werk met 2 kommen: 1 voor de droge ingrediënten en 1 voor de natte.
1: bloem, bakpoeder, kruiden, suiker, zout en rasp mengen
2: eieren, melk en boter mixen.
Daarna 1 en 2 tot glad beslag mengen
Schil de peren, verwijder de klokhuizen
Snijd 1 peer in blokje en 1 peer in partjes.
Doe de blokje door het beslag.
Doe het beslag in een bestoven cakevorm, leg daarop de schijfjes, zachtjes indrukken, niet teveel want dan zie je als hij gebakken is de partjes niet meer.
Daarna wat kaneelsuiker erover strooien.(verkrijgbaar in de molen van Kortgene)
Bakken midden in voorverwarmde oven, 55 min. op 180 gr.
Laat de cake na bakken 5 minuten afkoelen voordat je hem omkeert.
 

Valnötkaka (Zweeds recept)

Valnötkaka (Zweeds recept)
Voor als er een keer veel walnoten zijn.
 
100 gr walnoten
5 gr kaneel
100 gr suiker 
200 gr boter
80 gr bruine basterd
150 gr suiker
3 eieren
5 gr bicarbonaat (zuiveringszout)
5 gr bakpoeder
15 gr vanillesuiker
360 gr bloem
150 gr zure room
 
oven voorverwarmen op 175 gr.
Hak de noten fijn, maar niet te fijn en meng de noten met de kaneel en de 100 gr suiker in een schaaltje. 
Vet een 2 l. vorm in en bestrooi met paneermeel. 
Klop de boter met de bruine suiker en de 150 gr suiker luchtig; voeg er één voor één de eieren aan toe. Meng bicarbonaat, bakpoeder, vanillesuiker, zure room en meel erdoor tot homogene massa. 
Voeg tenslotte notenmengsel toe zodanig dat “marmer” aspect ontstaat. 
Doe alles in de vorm en bak onder in de oven gedurende 1 uur. 
Laat afkoelen in de vorm.

Le far Breton ofwel flan

Ingrediënten voor 6 personen
250 gr bloem
150 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ltr melk
4 grote eieren
Snufje zout
Dessertlepel zonnebloemolie
Gedroogde pruimen of rozijnen naar smaak en in zicht
Zeef de bloem in een grote kom, suiker/zout/vanillesuiker erbij, langzaam melk erbij mixen, losgeklopte eieren en olie erbij en dan mixen tot een homogeen beslag.
Dan gedroogde pruimen erbij deze met een lepel erdoor roeren.
Alles in een ingevette vaste grote schaal gieten. Een uur in de oven op 200graden, hete lucht mag op 180.

Boterkoek

Voor een (mesjes)vorm van ca. 20 cm middellijn.
200 gr bloem
zout
200 gr boter
150 gr basterdsuiker
zakje vanillesuikerrasp van ½ citroen
1 ei
halve walnoten
Verwarm de oven voor op 160 gr.
Als de boterkoek de oven in gaat op 175 gr afbakken.
Doe alle droge ingrediënten in kom, meng ze goed.
Snij met 2 messen de boter in kleine stukjes erdoor. Kneed er de helft van het ei met een koele hand vlug door tot een samenhangende bal. 
Druk het deeg gelijkmatig uit in een beboterde ondiepe vorm.
Druk eventueel halve walnoten in de rand.
Bestrijk het deeg dun met de rest van het ei.
Plaats de vorm onder in de oven en bak de boterkoek in 25 à 30 minuten goudbruin op  175 gr.
Laat de koek in de vorm gedeeltelijk afkoelen, neem hem dan uit de vorm en laat hem op een taartrooster verder afkoelen.
Je kunt hem ook helemaal in de vorm laten afkoelen.

Mokkacake met peer/appel en pecanoten

200 gram boter
200 gram suiker
2 eetlepel oploskoffie
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 rijpe peren
50 gram pecannoten
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160°C. Laat de boter smelten.
Klop met een mixer de suiker, oploskoffie en vanillesuiker erdoor tot een romige massa.
Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg geleidelijk het bakmeel toe en klop nog een paar minuten door tot een romig en glad beslag.
Vet een bakvorm in en bestuif met een beetje bloem.
Giet het beslag in de vorm.
Snijd de peren door en verwijder het klokhuis.
Steek de halve peren rechtop in het beslag.
Bestrooi met de pecannoten en bak de cake circa 50 minuten in de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 140°C en bak de cake nog circa 20 minuten verder (als een satéprikker droog uit de cake komt, is de cake gaar).
 
Nel gebruikte cake mix en appels.
 

Vegetarische erwtensoep

Nodig voor ca. 3 liter:
750 gr. gele spliterwten (bij A.H. of Turkse winkel)
groentebouillon
3 uien, 1 insnijden, 2 kleinsnijden
2 grote tenen knoflook, kleingesneden
2 stukken gemberwortel, 1 geschild, 1 geschild en geraspt
½ winterpeen, ingesneden
2 laurierblaadjes
selderij en munt (bosjes of potjes)
olijfolie
ca. 2 oranje (of gele) paprika, 1 ½ kleingesneden, ½ apart houden
ca. 2 (kleine) courgettes, deel in kwart stukjes, deel apart houden
bloem
paprika poeder
Ras el Hanout (Noord Afrikaanse kruidenmix, bij A.H of Turkse winkel of Franse markten!)
Ras el Hanout betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het is een populaire Marokkaanse specerijenmelange die in geheel Noord Afrika wordt gebruikt en warm en intens van smaak is. Er zit o.a. kaneel, komijn, kruidnagel, peper, gember, saffraan en kurkuma in.
Bereiding:
Maak 3 liter groentebouillon (evt. van blokjes).
Hou ½ liter apart en laat afkoelen.
Kook in de rest van de bouillon de spliterwten (even wassen, niet weken!) met
ingesneden ui, de ingesneden peen, geschilde gemberwortel, de laurierblaadjes en wat takjes selderij.
Fruit intussen in pan met dikke bodem de kleingesneden uien in de olie op matig hoog vuur.
Voeg na een tijdje de knoflook en de gember toe.
Strooi er dan minstens 1 eetlepel Ras el Hanout over en roer goed.
Dan nog wat paprikapoeder erbij (koffielepel).
Blijf goed roeren.
Strooi er bloem over en laat even binden.
Dan beetje bij beetje de koude bouillon er bij en roeren!!
Doe vervolgens de kleingesneden paprika en stukjes courgette erbij en laat lekker gaar sudderen.
Haal als de erwten gaar beginnen te worden met schuimspaan de ui, wortel etc. eruit.
Hou de wortel apart en snij die daarna klein.
Als paprika en courgette zacht geworden zijn doe je alles in de grote pan met erwten, ook de kleingesneden wortel.
Dan even met de blender door de soep. Je mag best nog wat stukjes zien, hoeft niet heel super glad.
Nog lekker met de pepermolen erover en even roeren.
Dit kan allemaal een dag van te voren.
Maak op de dag van opdienen vervolgens kleine bolletjes courgette met bv. een bolletjesmesje of snij kleine stukjes met veel schil.
Het gaat om de bite!
Snij overige paprika in hele kleine blokjes.
Giet kokend water over bolletjes en blokjes.
Knip selderijblad fijn.
Soep opwarmen en courgette, paprika en selderij er doorroeren.
Soep in koppen scheppen en eventueel versieren met een blaadje munt.
Serveer er dunne plakjes vijgenbrood bij of noten-rozijnen-roggebrood of notenbrood.

'Katse Bladders'

Men neme:
150 gr. lichtbruine basterdsuiker
225 gr. boter
10 gr. vanillesuiker
1 theelepel citroenrasp
1 theelepel zout
150 gram bloem
150 gram havermout
2 theelepels kaneel
1 theelepel bakpoeder.
Roer boter, basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrasp en zout met een vork goed door elkaar, zodat een egale massa ontstaat.
Meng bloem, havermout, kaneel en bakpoeder met elkaar en voeg dit toe aan het boter-suikermengsel.
Kneed hiervan een luchtig deeg met de hand.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden C.
Vorm van het deeg balletjes van ca. 15 gram, druk die vervolgens iets plat en leg ze op een bakplaat.
Bak de koekjes in 20 min. gaar en goudbruin.
Eet smakelijk, heerlijk bij de koffie

Recept After-Eight

 1 sinaasappel
250 gr. pure chocolade
150 gr. pepermuntjes of kingballen
Boen de sinaasappel en rasp de schil (alleen het oranje)
Smelt de chocolade in een kom au bain marie ca. 30 graden
Maak de pepermunt fijn (hakken met een mes of in een plastic zak doen en met een deegrol er over heen, LET OP, het moeten wel kleine stukjes blijven en geen poeder
Meng de pepermunt met de sinaasappelrasp door de gesmolten chocolade
Leg in een bakplaat of dienblad een vel bakpapier en verdeel het chocolademengsel hierop (plak van ca. 3 mm)
Met behulp van plastic folie en je hand er op gelijkmatig verdelen.
Laat het een beetje opstijven in de koelkast, snij ze in vierkantjes en laat ze dan verder opstijven of laat ze harder worden en breek in stukjes (stukken).

Knijpertjes (Kniepertjes) ofwel Nieuwjaarsrolletjes

 1 halve liter water
500 gram bloem
450 gram suiker
mespunt zout
2 eieren
250 gram gesmolten boter
1 zakje vanille suiker
3 theelepels kaneel
50 gram anijszaad
Water en suiker koken, oplossen en afkoelen.
Gezeefde bloem er doorheen roeren, dan de losgeklopte eieren, anijszaad, kaneel, zout, vanille suiker en de gesmolten boter.
Je kunt het deeg van te voren maken, kunnen de kruiden erin trekken.
Verwarm het ijzer, insmeren met een klein beetje olijfolie (daarna hoef je het niet meer in te vetten) en doe er een eetlepel deeg op.
Doe het wafelijzer dicht, even goed aandrukken, wordt het wafeltje mooi dun.
Na het bakken meteen oprollen om de steel van een pollepel.
Je kan er ook een hoorntje van maken.
Dit recept is voor ruim 50 wafeltjes.