* Nieuwjaarsviering elders op deze wereld

WILNA

 

Oud en nieuw is een feestdag die wij in Nederland maar al te graag vieren. Veel mensen eten appelflappen en oliebollen met vrienden of familie en kijken naar de oudejaarsconference. Maar oud en nieuw wordt in de hele wereld op een andere manier gevierd. Wij gaan vertellen hoe ze het begin van het nieuwe jaar inluiden in verschillende landen.

 

Ecuador

De belangrijkste gewoonte in Ecuador is het verbranden van de poppen, een aantal dagen voor het nieuwe jaar begint. Deze poppen worden verbrand om de kwade energie van het oude jaar te verdrijven of juist goede dingen te verbranden die mee het nieuwe jaar in kunnen. Deze pop is meestal mannelijk, waardoor er dus zogenaamd een weduwe overblijft. De mannen hullen zich dan in vrouwelijke zwarte kleding, en gaan op oudejaarsdag als een hysterische weduwe de straat op. Het is in Ecuador traditie om een bepaalde kleur ondergoed aan te hebben met oud en nieuw, namelijk geel. Dit gele ondergoed wordt zowel door mannen als door vrouwen gedragen en zou zorgen voor financieel voorspoed. Ondergoed en kleur komen zijn in andere landen ook belangrijk. Daarover later. Ook zijn er mensen die met oud en nieuw met een koffer in de hand rondjes rennen over straat, in de hoop dat dit ze een mooie reis zal bezorgen in het nieuwe jaar.

 

NELLIE

 

Spanje

Op oudejaarsavond is het in Spanje gebruikelijk om middernacht 12 druiven te eten, die geluk moeten brengen in het nieuwe jaar. Veel families komen bij elkaar om deze nacht samen door te brengen. Er wordt dan op tv gekeken naar de klok Puerta del Sol in Madrid en wanneer die begint te slaan wordt er bij elke klokslag één druif gegeten. Het eten van de druiven is bedacht toen er aan het begin van de twintigste eeuw in Spanje een erg goede druivenoogst was. Ze begonnen met het eten van de druiven en zo is de jaarlijkse traditie geboren. Na het eten van de druiven wordt er met Spaanse champagne, genaamd Cava geproost op het nieuwe jaar.

 

OLGA

 

Schotland

In Schotland wordt oud en nieuw Hogmanay genoemd. Om 00:00 uur zingt iedereen het lied ‘Auld Lang Syne’ om het nieuwe jaar in te luiden. Bij het zingen van Auld Lang Syne gaat iedereen in een cirkel staan en houdt de handen vast van degene die naast je staat. Het is gebruikelijk om vrienden en vreemden een warm welkom te heten, om zo de restanten van het afgelopen jaar achter je te laten en het nieuwe jaar met een schone lij te beginnen. Ook wordt er gedacht dat de eerste persoon die na middernacht je huis binnenstapt, geluk brengt. Dit moet dan alleen wel een donkerharige man zijn die iets voor je mee heeft gebracht, anders wil het nog wel eens ongeluk brengen. Deze persoon wordt dan een First Footer genoemd.

 

HILDA

 

China

Dat het Chinees nieuwjaar niet tegelijk valt met ons nieuwjaar, dat wisten we wel. Maar ze vieren het ook op een totaal andere manier. Voor het nieuwe jaar is het de bedoeling dat je je schulden afbetaalt en het huis schoonmaakt. Op oudejaarsavond wordt er met de hele familie gegeten en worden de goden geëerd. Ook geeft iedereen elkaar cadeaus en er wordt ontzettend veel vuurwerk afgestoken. Met nieuwjaar wordt er gedanst met een prachtige leeuw, deze zou de kwade geesten uit het nieuwe jaar verdrijven.ENGELINE

 

Curaçao

De weken voor oudejaarsdag is het traditie om je huis schoon te maken en te verven. Officieus begint het nieuwe jaar in Curaçao ’s oudejaarsdag middags om 12 uur al, wanneer de winkels en kantoren sluiten. Er worden dan door allerlei instanties rollen vuurwerk afgestoken, zg. pagaras. Een pagara is een lange sliert van aan elkaar geknoopte rotjes, soms honderden meters lang die rond bijvoorbeeld een kantoorgebouw worden gelegd. Als die niet volledig opbrandt zonder opnieuw te zijn aangestoken, geeft dat ongeluk. Als dat wel lukt volgt luid gejuich. Ook wordt er wierook gebrand om de kwade geesten van het afgelopen jaar te verdrijven en daar wordt omheen gedanst of overheen gestapt.‘ s Avonds wordt de jaarwisseling doorgebracht met familie, waarbij er ook weer vuurwerk wordt afgestoken en wierook gebrand.

 

ANNELIES

 

Griekenland

In Griekenland deelt Sint-Basilius geschenkjes uit aan de kinderen op oudejaarsavond. Op 1 januari wordt een gebak aangesneden waarin een munt verstopt zit. Wie de munt vindt, heeft een heel jaar geluk. Nog op 1 januari moet men in de ene hand een granaatappel vasthouden (symbool van overvloed en rijkdom) en in de andere hand een stuk gietijzer (staat voor gezondheid). De granaatappel moet men in de kerk laten zegenen. Wanneer men daarna terug naar huis gaat, mag men de deur niet met een sleutel openen, dat brengt ongeluk. De eerste die binnengaat, moet eerst zijn rechtervoet binnen zetten en de granaatappel achter hem stukgeslagen. Boven de deur hangt men een ui, dat brengt ook geluk.

 

NEL

 

Brazilië

Veel Brazilianen gaan met oud en nieuw naar Rio de Janeiro, om daar het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te luiden. Daar wordt namelijk een gigantisch feest op het strand gegeven, waar elk jaar ongeveer twee miljoen mensen op af komen. De dresscode is wit, afgezien van het ondergoed. Dat staat namelijk symbool voor je wensen voor het volgende jaar.

Ook de Italiaanse vrouw draagt op oudejaarsavond rood ondergoed dat ze van haar partner heeft gekregen, dit zou geluk brengen in het nieuwe jaar.

Rood staat voor romantiek, groen staat voor gezondheid en geel staat voor rijkdom. Maar daar in Brazilië, aan het strand, blijft het daar niet bij. Want als je zeker wilt zijn dat je wensen uitkomen, moet je ook nog zeven keer over een golf springen.

 

Dat hoeft bij ons allemaal niet.

Wij heffen met elkaar het glas en wensen elkaar en onze vereniging alle goeds toe voor 2017!